16. nov. 2009

Klima og mat


Denne uken arrangerer FAO et toppmøte om matsikkerhet. Ban Ki Moon har vært tydelig når han har snakket om mattilgangproblem som en flersidig problem: "There can be no food security without climate security, (...) If the glaciers of the Himalaya melt, it will affect the livelihoods and survival of three hundred million people in China and up to a billion people throughout Asia". Man kan begynne å lure på hva USA og Kina tenker når de dommer Københavnmøte til fiasko.

Det er ikke bare CO2, klimakvoter, to eller fem grader opp, man skal diskutere. Man skal fastsette fremtiden til mange millioner mennesker. Man kan domme dem til en usikker fremtid, til flykt, til død. Over en milliard mennesker sulter allerede i verden. Resultatene fra toppmøtet i København bestemmer om det talle skal vokse, eller om man har mulighet til å halvere den, som man har satt seg som mål.

Etter at USA og Kina har trukket seg tilbake, trenger vi land som kan stå frem å ta draget. Det er tvilsomt at India skal erstatte Kina når det gjelder å ta initiativet. Igjen har vi EU og Brasil. De er sannsynligvis det siste håpet å få noe spiselig ut av toppmøtet.

Ellers er det du og meg... "One move for just one dream".

15. nov. 2009

Utvist fra eget land


I går ble Aminatou Haidar (42) utvist fra eget land. Aktivisten, også kjent som "Vest-Saharas Gandhi" ble utvist fra El Aaiun i går, to dager etter å ha bli pågrepet av det marokkanske politiet. Haidar skal ha nektet å fylle opp dokumentene som kreves for å komme inn i landet. Dette blir nektet av den spanske journalisten Pedro Barbadillo, som i følge El Pais skal ha sett henne fylle skjemaet opp. Haidar en nå i flyplassen i Lanzarote (Kanariøynene), og kan ikke fly tilbake til Vest-Sahara fordi myndighetene i Marokko har tatt vekk passet hennes.

Aminatou Haidar er sannsynligvis den mest kjent aktivisten for en fri Vest-Sahara. Største delen av dette territoriet er siden 1975 (da det ble forlattet av Spania), okkupert av Marokko. Viktige mineraleressurser har gjørt at Vest-Sahara er i dag den siste koloni i Afrika. I flere tiår er det blitt krevd at man skulle holde en folkeavstemning for å vise folkets ønske til å bli en selvstendig stat. Marokko har konsekvent nektet denne muligheten. EU-landene generelt, og spesielt Spania (som har et historisk ansvar i denne konflikten), har ikke vært villige til å ofre et godt forhold til Marokko (fiskeriressursene til det nord-afrikanske landet er veldig viktige for Europa). Presset fra disse landene for å løse denne situasjonen har derfor vært minimalt. Man risikerer at denne konflikten blir glemt, og at situasjonen til Saharafolket forblir uendret.

Aminatou Haidar har kunngjort at hun skal starte en sultestreik i Spania i kveld, til hun får lov å komme tilbake til El Aaiun. La oss håpe at dette setter konfliktet på kartet, og at det internasjonalle samfunnet øker sitt engasjement for å løse denne situasjonen. For 60 år siden fikk Gandhi resultater for sine ikkevoldelige aksjoner.

14. nov. 2009

One move for just one dream..."La canción del verano" (sommenrens hit) er en kjent fenomen i Spania. Vanligvis dreier det seg om intetsigende sanger, med dårlige melodier, som turister over hele Europa kan gjenta selv i den mest påvirkede tilstanden. Bomba, Asereje, Macarena,... eksemplene er mange, og like skammelige alle sammen.

I år har det vært noen annet. Macaco, en multikulturell band fra Barcelona, ledet av Daniel Carbonell, har slått til med "Moving", en sang som snakker om personlig engasjement og håp. "People, all the people moving! One move for just one dream".

Den delen av teksten som er på spansk sier mer eller mindre dette:

Tiempos de pequeños movimientos...
movimientos en reacción
Una gota junto a otra hace oleajes,
luego mares...océanos
Nunca una ley fue tan simple y clara:
acción, reacción, repercusión
Murmullos se unen forman gritos,
juntos somos evolución


Tid for små bevegelser
bevegelser som reaksjon.
En dråpe ved siden av en annen lager en bølge,
så en sjø, da havet...
Aldri før har en lov vært så enkel og tydelig:
aksjon, reaksjon, konsekvens.
Mumlinger samler seg og blir til skrikk,
alle sammen er vi utvikling.

Escucha la llamada de "Mama Tierra",

cuna de la creación

Su palabra es nuestra palabra,

su "quejío" nuestra voz
Si en lo pequeño está la fuerza,
si hacia lo simple anda la destreza
Volver al origen no es retroceder,
quizás sea andar hacia el saber


Hør ropet fra "Mor Jord",

skapelsens vugge.
Dens ord er vårt ord,
dens klage er vår stemme.
I det som er liten finnes vår styrke,
i det som er enkel finnes vår dyktighet.
Å komme til starter er ikke å rygge,
kanskje er det å gå mot visdommen.

I disse tidene hvor man ofte snakker om de store avgjørelsene, om de store møtene, om de store lederne, kanskje er det lurt å ikke glemme den rollen som du og jeg spiller, det du og jeg kan gjøre, det du og jeg kan forandre...