15. nov. 2009

Utvist fra eget land


I går ble Aminatou Haidar (42) utvist fra eget land. Aktivisten, også kjent som "Vest-Saharas Gandhi" ble utvist fra El Aaiun i går, to dager etter å ha bli pågrepet av det marokkanske politiet. Haidar skal ha nektet å fylle opp dokumentene som kreves for å komme inn i landet. Dette blir nektet av den spanske journalisten Pedro Barbadillo, som i følge El Pais skal ha sett henne fylle skjemaet opp. Haidar en nå i flyplassen i Lanzarote (Kanariøynene), og kan ikke fly tilbake til Vest-Sahara fordi myndighetene i Marokko har tatt vekk passet hennes.

Aminatou Haidar er sannsynligvis den mest kjent aktivisten for en fri Vest-Sahara. Største delen av dette territoriet er siden 1975 (da det ble forlattet av Spania), okkupert av Marokko. Viktige mineraleressurser har gjørt at Vest-Sahara er i dag den siste koloni i Afrika. I flere tiår er det blitt krevd at man skulle holde en folkeavstemning for å vise folkets ønske til å bli en selvstendig stat. Marokko har konsekvent nektet denne muligheten. EU-landene generelt, og spesielt Spania (som har et historisk ansvar i denne konflikten), har ikke vært villige til å ofre et godt forhold til Marokko (fiskeriressursene til det nord-afrikanske landet er veldig viktige for Europa). Presset fra disse landene for å løse denne situasjonen har derfor vært minimalt. Man risikerer at denne konflikten blir glemt, og at situasjonen til Saharafolket forblir uendret.

Aminatou Haidar har kunngjort at hun skal starte en sultestreik i Spania i kveld, til hun får lov å komme tilbake til El Aaiun. La oss håpe at dette setter konfliktet på kartet, og at det internasjonalle samfunnet øker sitt engasjement for å løse denne situasjonen. For 60 år siden fikk Gandhi resultater for sine ikkevoldelige aksjoner.

Ingen kommentarer: