2. des. 2014

Den spådde, kosmetiske styrkningen

For noen år siden spådde jeg at Høyre, FrP og Krf kom til å styrke skolebudsjettet i 2015. Jeg hadde sett hvordan de opptrådde i deres første periode med flertall, og begynte å se mønsteret i den andre: store kutt i de to første årene, bremsing i kuttene i den tredje og så komme med noen ekstra kroner i valgåret. Det viser seg nå at disse tre partiene er så forutsigbare at det ikke engang er spennende å vente på deres forslag.

Men dette er en rent kosmetisk operasjon, som leseren allerede har forstått målet med: prøve å få velgerne til å glemme de brutale nedskjæringer skolen måtte gå gjennom. Ser man disse partiene sin opptreden under ett, i de syv budsjettene de har vedtatt, har de underbudsjettert skoleavdelingen med over 100 millioner kroner. Det er det de har kuttet ned. Det er de reelle tallene til Høyre, FrP og Krf som «skolepartier» på Askøy. Nå prøver de å sette en strek over de med noen hundretusen til datamaskiner.

Og der viser de at etter syv år så forstår de ikke bæret av hvor skoen trykker i askøyskolen. Jeg jobber til daglig i et klasserom, og kan bare bekrefte det som all forskning og alle politiske erklæringer i Norge sier: den viktigste ressursen i skolen er læreren. Høyre, FrP og Krf er fornøyde med å opprettholde den laveste lærertettheten i Hordaland. De mener at vi har nok lærere. Det er viktigere å øke pc-tettheten. De kan ikke bedre. Det har de bevist gang på gang.

Høyre, FrP og Krf ligner stadig mer på den type foreldre som kjøper de feteste julepresangene til ungene sine, mens de resten av året sliter med å få mat på bordet. De forstår ikke hva er det som egentlig gjelder. Det er viktig å styrke pc-tettheten i skolen, men det har ingen mening å gi flere datamaskiner til elevene uten at det skal være bedre muligheter for lærerne til å veilede dem.
Resultatene av denne feilslåtte politikken og disse skambarberte budsjettene ser man hvert år i kvalitetsmeldingen fra skoleavdelingen: grunnskolepoengene til våre elever følger en nesten parallell linje med de ressursene Høyre, FrP og Krf legger i sitt budsjett.


Hvis Høyre, FrP og KrF skulle få fornyet tillit i valget i september, kan jeg allerede spå at det vil komme store kutt i skolebudsjettet 2016 og en liten styrkning i 2019. Men jeg vet også at askøyværingene har sett de samme tendensene som jeg ser, og at de har tenkt å gjøre noe med det.

Ingen kommentarer: